Text Size

Δραστηριότητες της παγκόσμιας πολιτικής του ICC

Η Έκθεση Εμπορίου 2023 του  ICC – «A Fragmenting World» – αναλύει τις τελευταίες τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και παρουσιάζει την προοπτική για το 2023 Εξετάζει τις διάφορες μορφές οικονομικού κατακερματισμού σε τομείς όπως το εμπόριο, η ψηφιακή οικονομία, το χρέος, τα συστήματα πληρωμών και υποδηλώνει ότι ο κατακερματισμός επιταχύνεται. Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Το εμπόριο ανέκαμψε το 2022, αλλά διαταράχθηκε από πολλαπλούς κλυδωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού. Εν μέσω χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, η ανάπτυξη του εμπορίου αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023.
  • Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει αντιστραφεί αλλά αλλάζει. Υπάρχουν στοιχεία αποσύνδεσης.
  • Η αύξηση των επιδοτήσεων, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι επενδυτικοί περιορισμοί συμβάλλουν στον κατακερματισμό του εμπορίου.
  • Ο ψηφιακός κατακερματισμός προκαλεί και αντικατοπτρίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις.
  • Το κόστος του κατακερματισμού θα μπορούσε να είναι έως και 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

 

Παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση: βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες συζητήσεις στον ΟΟΣΑ σχετικά με το διαδικασία συμμόρφωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την υποβολή εταιρικών απολογισμών/αναφορών στο πλαίσιο του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού καθεστώτος. Είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν την επιβάρυνση που θα επιβάλει η συμμόρφωση με τις πρόσφατες προτάσεις για απαίτηση υποβολής περίπλοκων απολογισμών/αναφορών στις διεθνείς επιχειρήσεις και το εμπόριο.  

Ψηφιακό εμπόριο: ένας ανιχνευτής χωρών country tracker* σχετικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την παροχή σωστής και συνεπούς νομικής αναγνώρισης των ηλεκτρονικών εμπορικών εγγράφων είναι πλέον επισκέψιμος στον ιστότοπο του ICC. Η ομάδα μας για τα Ψηφιακά Πρότυπα εργάζεται ήδη με μια σειρά από εθνικές επιτροπές για να υποστηρίξει τη δέσμευσή τους σε αυτό το κεντρικό θεματολόγιο, για να καταστεί δυνατή η ψηφιοποίηση των εμπορικών διαδικασιών σε κλίμακα. Για να επιτύχουμε πραγματικό αντίκτυπο, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες δικαιοδοσίες για την υιοθέτηση νομικών μεταρρυθμίσεων που ευθυγραμμίζονται με το κυρίαρχο πρότυπο του ΟΗΕ (γνωστό ως "MLETR").

(* Ο σύνδεσμος ανοίγει σωστά με το Google Chrome)       

Ψηφιοποίηση και SDGs (Sustainable Development Coals): μετά από πρόσφατες διαβουλεύσεις με μέλη της ICC Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας και την πρωτοβουλία BASIS (Busines Action to Support Information Sociaty), θα ξεκινήσουμε σύντομα μια νέα εκστρατεία που θα αναδεικνύει την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της ψηφιοποίησης. Με την επωνυμία «Digitalization for People, Planet and Prosperity», η καμπάνια έχει στόχο να ενισχύσει τα καθιερωμένα μηνύματα του ICC που αναπτύσσουν μελέτες από επιχειρήσεις σε όλο το παγκόσμιο δίκτυό μας.

Καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας: μετά από πρόσφατες δεσμεύσεις με τον ΟΟΣΑ, τον WIPO (World Intellectual Property Organization) και το Παρατηρητήριο της ΕΕ για την επιβολή της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, προσκαλούμε όλα τα μέλη να συμμετάσχουν στην Έρευνα του 2023 για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Οι απαντήσεις σε αυτήν την έρευνα θα εμπλουτίσουν τα μελλοντικά μας βήματα στην πολιτική του ICC σε αυτόν τον τομέα.

 Κυκλική οικονομία: αρχίσαμε να εργαζόμαστε για μια εμβληματική έκθεση - για δημοσίευση στο COP28 - για να επισημάνουμε τα εμπόδια πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά την ανάπτυξη διασυνοριακών κυκλικών λύσεων. Για μέγιστο αντίκτυπο, η έκθεση θα βασίζεται σε (ανώνυμες) περιπτωσιολογικές μελέτες – με ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε βασικούς κλάδους (προηγμένη κατασκευή, βιοεπιστήμες και χημικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογία πληροφοριών και λιανικό εμπόριο). Στο ICC Ελλάς θα εκτιμούσαμε οποιεσδήποτε προτάσεις εταιρειών-μελών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας τις επόμενες εβδομάδες. 

Ενημέρωση για εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη:             

Χρηματοδότηση εμπορίου: βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στα νέα πρότυπα API (Application Programming Interface) για χρήση στις εγγυημένες συναλλαγές, καθώς και σε ένα κοινό πρωτόκολλο ασφάλειας για όλες τις μελλοντικές διεπαφές χρηματοδότησης του εμπορίου. Τα τελικά προσχέδια θα διανεμηθούν στις εθνικές επιτροπές για εξέταση σύντομα.  

Βιώσιμο εμπόριο: έχουμε πλέον ολοκληρώσει τον αρχικό γύρο του πιλοτικού ICC Sustainable Trade Framework στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας – τα ευρήματα του οποίου θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη ενός πιο αναλυτικού πλαισίου ικανού να βαθμολογήσει τις επιδόσεις βιωσιμότητας των συναλλαγών. Σύντομα θα ξεκινήσουμε επίσης μια σειρά νέων πιλοτικών βιομηχανικών προγραμμάτων – πιθανότατα στους τομείς της γεωργίας, της κινητικότητας και της ενέργειας.