Text Size

ICC International Court of Arbitration

ICC International Court of Arbitration 100 BlackBlue LD Digital  ICC International Court of Arbitration

  Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του ICC

Dispute Resolution Services & ADR

 Leading Dispute Resolution worldwide - Κορυφαία επίλυση διαφορών παγκοσμίως

Σε ένα ολοένα και πιο ταραχώδες εμπορικό περιβάλλον όπου η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας, οι Υπηρεσίες Επίλυσης Διαφορών του ICC διευκολύνουν την επίλυση εμπορικών διαφορών με απαράμιλλα επίπεδα υπηρεσιών.

Το ICC DRS προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών για την προώθηση της συνέχειας του παγκόσμιου εμπορίου βοηθώντας τους εμπορικούς εταίρους να αποφεύγουν, να διαχειρίζονται και να επιλύουν αποτελεσματικά τις διαφορές τους.

Οι Υπηρεσίες Επίλυσης Διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων Διαιτησίας και Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών του ICC, διασφαλίζουν ότι όταν προκύπτουν διαφορές, επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό επιτρέπει στα μέρη να επικεντρωθούν στις βασικές επιχειρηματικές τους προτεραιότητες με απόλυτη ηρεμία, χάρη στη διαφάνεια του κόστους και των διαδικασιών, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα.

Πώς λειτουργεί το DRS

Για την αποτελεσματική και αποδοτική επίλυση των διαφορών, οι επιχειρήσεις χρειάζονται δίκαιη διαδικασία και ίση πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Οι μηχανισμοί διαιτησίας και εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ADR) παρέχουν στα μέρη γρήγορη, προβλέψιμη, οικονομική και αποδοτική πρόσβαση στη δικαιοσύνη, γι' αυτό οι επιχειρήσεις περιλαμβάνουν ρήτρες διαιτησίας και ADR στις εμπορικές τους συμβάσεις.Το ICC DRS προσφέρει μια ευρεία επιλογή προσαρμόσιμων υπηρεσιών για κάθε στάδιο διαφοράς, από τις υπηρεσίες που προσφέρει το ICC International Center for ADR (διαμεσολάβηση, εμπειρογνώμονες, επιτροπές διαφορών και docdex) έως το ICC Arbitration, που παρέχονται από το πιο αξιόπιστο ίδρυμα παγκοσμίως: το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ICC. Η γκάμα των διαχειριζόμενων διαδικασιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωριστά, διαδοχικά ή και ταυτόχρονα ως εναλλακτική λύση σε αντιδικίες για την επίλυση εσωτερικών και διεθνών διαφορών.

Το ICC Arbitration είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους Κανόνες Διαιτησίας του ICC. Οι παγκοσμίως προσβάσιμες και εντελώς ουδέτερες υπηρεσίες του ICC είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε, από ιδιώτες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έως πολιτειακές και κρατικές οντότητες. Οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του ICC Arbitration. Η μόνη απαίτηση για να μπορεί ένα μέρος να επωφεληθεί από τη Διαιτησία του ICC είναι να συναινέσει στη χρήση του με σύμβαση, συνθήκη ή χωριστή συμφωνία διαιτησίας. Αυτό συνήθως προβλέπεται πριν προκύψει μια διαφωνία, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και μετά τη διένεξη.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο είναι ο κορυφαίος θεσμός διαιτησίας στον κόσμο. Από το 1923, το ICC βοηθά στην επίλυση διαφορών σε διεθνείς εμπορικές και επενδυτικές διαφορές.

Ασυναγώνιστο σε πείρα και τεχνογνωσία, το Δικαστήριο του ICC και η Γραμματεία του είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν τα μέρη και τα διαιτητικά δικαστήρια σε κάθε ζήτημα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή της διαιτησίας και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις του είναι εκτελεστέες. Η Γραμματεία του Δικαστηρίου, με πάνω από 100 δικηγόρους και προσωπικό υποστήριξης, που λειτουργεί μέσω γραφείων στο Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, το Σάο Πάολο και το Άμπου Ντάμπι, διαχειρίζεται υποθέσεις σε οποιαδήποτε επιλεγμένη γλώσσα. Επιδιώκει συνεχώς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τον έλεγχο του χρόνου και του κόστους και την ενίσχυση της επιβολής του νόμου εισάγοντας καινοτόμα νέα εργαλεία και διαδικασίες διαιτησίας. Αυτή η συνεχής εστίαση διασφαλίζει ότι το ICC είναι πάντα σε επαφή με τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των εμπορικών εταίρων σε όλο τον κόσμο.

Οι βασικές αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν:

  • την επιβεβαίωση, τον διορισμό και την αντικατάσταση των διαιτητών
  • την εποπτεία της διαιτητικής διαδικασίας, ούτως ώστε να καθίσταται δυνατή η διεκπεραίωση των υποθέσεων με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα
  • τον έλεγχο και έγκριση όλων των διαιτητικών αποφάσεων, με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας και της εκτελεστότητας των διαιτητικών αποφάσεων
  • τον καθορισμό και την διαχείριση των εξόδων της διαδικασίας και των αμοιβών των διαιτητών
  • την επίβλεψη επείγουσων διαδικασιών πριν την έναρξη της διαιτησίας

Τα μέλη του ICC Court of International Arbitration για την Ελλάδα είναι οι:

  • Μαρίλυ Παραλίκα / Marily Paralika (2021-2024)
  • Γεώργιος Πανόπουλος/(αναπλ. μέλος) / Georgios Panopoulos (alternate member) (2021-2024)

 Στο παρελθόν, έχουν διατελέσει ως μέλη του Δικαστηρίου οι κάτωθι:

  • Νίκη Κεραμέως / Niki Kerameus (2018-2021)
  • Μαρίλυ Παραλίκα (αναπλ. μέλος) / Marily Paralika (alternate member) (2017-2021)
  • Άννα Μαντάκου / Anna Mantakou (2002-2018)
  • Γεώργιος Βερβενιώτης / George Verveniotis(2000-2002)
  • Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος / Epaminondas Spiliotopoulos (1999-2000)
  • Αντωνιάς Δημολίτσα / Antonias Dimolitsa (1988-1999)

 

O Κανονισμός Διαιτησίας του ICC είναι προσβάσιμος εδώ σε διάφορες γλώσσες.