Διαβούλευση του ΙCC για την Κλιματική Αλλαγή-COP
H Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συμμετείχε ως μέλος του Cluster Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ICC Ελλάς και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ICC Environment & Energy Commission) του International Chamber of Commerce (ICC) στη διαδικτυακή διαβούλευση του οργανισμού, με θέμα τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη το 2021, μετά από την απόφαση για την αναβολή της Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου 2020 λόγω του COVID-19.
Το ICC παίζει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο επιχειρηματικό πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως επισημάνθηκε στη διαβούλευση, τα κύρια θέματα της COP26 που αφορούν στις επιχειρήσεις θα είναι η πραγματοποίηση των επιπλέων εθνικών συνεισφορών (enhanced national determined contributions -NDCs) της Σύμβασης του Παρισιού 2015 (Paris Agreement), καθώς και η συνεργασία στην παγκόσμια αγορά εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το άρθρο 6 της Σύμβασης του Παρισιού και το έργο της Συμμαχίας της Υψηλής Προσδοκίας.
O ρόλος του ICC ως επίσημου κεντρικού φορέα για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία στην COP26 περιλαμβάνει τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αφιερωμένης Ημέρας για την Επιχειρηματικότητα και Βιομηχανία (Business and Industry Day), με διμερής συνδιασκέψεις με κεντρικούς συντελεστές της COP26, παρεμβάσεις στον επιχειρηματικό τομέα και συμμετοχή στις διασκέψεις των Marrakesh Partnership και Global Climate Action.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος του ICC θα είναι να κινητοποιήσει την επιχειρηματική δράση για την κλιματική αλλαγή, να ενθαρρύνει τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς, τις μικρομεσαίες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσει τη συνεργασία μέσω της ICC Chamber Coalition.
Τέλος, η στρατηγική κλιματικής πρωτοβουλίας του ICC (advocacy strategy) περιλαμβάνει την προώθηση ενισχυμένης κλιματικής δράσης στους επιχειρηματικούς τομείς, την υιοθέτηση οδηγίας για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 6 της Σύμβασης του Παρισιού και πρόταση για την καλύτερη δυνατή συνάφεια μεταξύ της επιχειρηματικής πολιτικής και της Σύμβασης του Παρισιού με συγκεκριμένες δομές. (ΙCC Sustainable Finance Principles).