Text Size

Αυξάνεται η Πειρατεία στην Δυτική Αφρική

piracy23/4/2012
102 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων επιθέσεων καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα διεθνή ύδατα, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις περιοχές έξω από την Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε το International Maritime Bureau (IMB) που ανήκει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC).

 

Συνολικά, σε αυτή την περίοδο έχουν καταληφθεί 11 πλοία σε όλο τον κόσμο με τα 212 μέλη του πληρώματος να είναι όμηροι, ενώ τέσσερις δυστυχώς είναι ήδη νεκροί. Επιπλέον, σε 45 πλοία οι πειρατές κατάφεραν να επιβιβαστούν, σε 32 η προσπάθεια απέτυχε, ενώ 14 πλοία δέχθηκαν πυρά. Όλες αυτές οι επιθέσεις αποδίδονται σε Σομαλούς ή Νιγηριανούς πειρατές.

11Αύξηση βεληνεκούς
Ένα ανησυχητικό στοιχείο αφορά τους πειρατές από τη Νιγηρία, οι οποίοι στις αρχές του 2012 έχουν κάνει 10 επιθέσεις, ισοφαρίζοντας τις επιθέσεις ολόκληρης της περυσινής χρονιάς μέσα σε ένα τρίμηνο. Οι αναφορές για αυτές τις επιθέσεις αφορούν σε κατάληψη ενός πλοίου μεταφοράς κοντέινερ και ενός τάνκερ χημικών, με σύλληψη 42 μελών πληρώματος.
«Η πειρατεία στη Νιγηρία αυξάνεται εμφανίζοντας μεγαλύτερο βεληνεκές» δήλωσε ο Πότενγκαλ Μιουκούνταν, Διευθυντής του IMB, το οποίο παρακολουθεί την πειρατεία από το 1991. Και συνεχίζει: «Τουλάχιστον έξι στα 11 περιστατικά στα νερά της Νιγηρίας καταγράφηκαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 70 ναυτικά μίλια από την ακτή, που καταδεικνύει ότι ψαράδικα πλοία χρησιμοποιούνται ως ναυαρχίδες καταφέρνοντας δίνοντας ευχέρεια για επιθέσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις». Μάλιστα δύο μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σημειώθηκαν 110 ναυτικά μίλια έξω από το Λάγος, ενώ άλλοι τρεις ναυτικοί απήχθησαν από αγκυροβολημένα πλοία.
Όπως εξηγεί ο κύριος Μιουκούνταν «παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις στη Νιγηρία παραμένουν λιγότερες απ' ότι στη Σομαλία, και τα πλοία που καταλαμβάνονται παραμένουν υπό τον έλεγχο των πειρατών για κάποιες ημέρες αντί για μήνες, όμως το επίπεδο της βίας απέναντι στους ναυτικούς είναι πολύ πιο υψηλό».
Με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνει η Ελληνική Ναυτιλία για την πορεία της πειρατείας, ο Πρόεδρος του ICC Hellas κ. Νίκος Α. Βερνίκος τόνισε: «Η πειρατεία είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο και η Ελλάδα, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές για την οικονομία της, κατάφερε να συμμετέχει στην διεθνή αποστολή για την αντιμετώπιση της. Την ίδια στιγμή, γίνονται και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι ναυτικοί μας. Έτσι, ενώ υπάρχουν στη χώρα μας εταιρίες που προσφέρουν ένοπλη προστασία στα πλοία με ξένη σημαία, αυτό το διάστημα προωθούνται οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στα πλοία που έχουν ελληνική σημαία».

Σομαλία: Οι κίνδυνοι παραμένουν παρά τη μείωση
Η Σομαλία εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της λίστας με 43 πειρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα πλοίων που είναι υπό κατάληψη και 144 μελών του πληρώματος που είναι όμηροι. Τα περιστατικά του Α' τριμήνου του 2012 είναι κατά πολύ λιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι (97 περιστατικά και 16 πλοία υπό κατάληψη) όμως αυτή η εξέλιξη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως μείωση της πειρατείας ως φαινομένου, γι' αυτό και δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης. Για το λόγο αυτό, το IMB υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνει την αποστολή της ενάντια στην πειρατεία και στην ξηρά σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου στην πηγή του.
Πάντως, μέχρι τις 31 Μαρτίου, Σομαλοί πειρατές εξακολουθούσαν να έχουν υπό την κατοχή τους 15 πλοία με 253 ναυτικούς ως όμηρούς, ενώ 49 μέλη του πληρώματος παραμένουν κρατούμενοί στην ξηρά.

Αύξηση και στην Ινδονησία
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά πειρατείας και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Ινδονησία. Από τις πέντε αναφορές επιθέσεων που είχαν καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011, φέτος αυξήθηκαν στις 18. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ινδονήσιοι πειρατές επιτίθενται σε κάθε είδους σκάφη με στόχο κλοπές, ενώ σε 15 σκάφη επιβιβάσθηκαν κιόλας, παίρνοντας συνολικά πέντε όμηρους.