ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ICC-IFO
14/2/2013
Βελτιώνεται το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα
Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία μετά από έξι μήνες στασιμότητας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) και του Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα (Ifo) .
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του World Economic Survey (WES) ο δείκτης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος ανέβηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 94,1, από 82,4 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2012, μετά από δύο πτωτικά τρίμηνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η άνοδος αυτή προήλθε από τη σημαντική αύξηση της αισιοδοξίας των εμπειρογνωμόνων για την εξαμηνιαία οικονομική προοπτική που έχει διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχουν βελτιωθεί μόνο ελαφρώς.
Τα δύο βασικότερα σημεία που αναγνώρισε ως θετικά η μελέτη του Ifo είναι η βελτίωση των στοιχείων των επιχειρήσεων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς γίνεται σαφές ότι απεφεύχθη η οικονομική κατάρρευση της τελευταίας.
Την ίδια στιγμή, έγινε δεκτή με ανακούφιση η δέσμευση του Mario Draghi ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της Ευρωζώνης από την διάσπαση.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ifo, ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος, τόνισε ότι «η βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος είναι ένα ιδιαίτερα καλό γεγονός για τη χώρα μας, καθώς αν εκμεταλλευτούμε τώρα την θετική αυτή πορεία, θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο διεθνές οικονομικό προσκήνιο».
Ελπίδα στην Ευρωζώνη
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά, η έρευνα έδειξε μία φτωχή μεν βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις δυτικές περιοχές της ευρωζώνης, η συνολική εικόνα της οικονομίας όμως συνεχώς βελτιώνεται, καθώς οι προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο είναι κατά πολύ υψηλότερες σε όλες τις χώρες του ευρώ, εκτός από την Εσθονία. Βέβαια οι αναλυτές δεν ξέχασαν να ασχοληθούν και με τις «μνημονιακές» χώρες, χαρακτηρίζοντας τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου ως "προβληματικές".
Αναφερόμενος πάντως στην ευρωπαϊκή εικόνα, ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn, δήλωσε: «Οι αξιολογήσεις των εξάμηνων οικονομικών προοπτικών της ζώνης του ευρώ είναι τώρα στο πιο θετικό τους σημείο στην τελευταία διετία, γεγονός που δίνει μία ελπίδα για την οικονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ».
Η Ασία πρωταγωνιστεί
Η μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα παρατηρήθηκε στην Ασία, όπου ο δείκτης αυξήθηκε πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Ήδη από το τέλος του 2012, οι ειδικοί έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της Ασίας και οι προσδοκίες έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Αναλόγως και ο οικονομικός δείκτης για τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε έντονα, κυρίως λόγω του ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι αρκετές φωνές τονίζουν ότι «δεν είναι ακόμη εντελώς ικανοποιητική».
Πληθωρισμός
Στην έρευνα του Ifo, που αφορούσε σε 124 χώρες, κατέθεσαν την άποψή τους 1.169 οικονομικοί εμπειρογνώμονες και για το θέμα του πληθωρισμού. Έτσι κατέληξαν ότι ο πιθανότερος μέσος παγκόσμιος πληθωρισμός για το 2013 θα είναι το 3,3% από 3,6% που ήταν πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν στο 2,1% για το 2013, από 2,4% που ήταν το 2012.
Την ίδια στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που καθορίζονται από τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες, αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, ενώ τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, που επηρεάζονται κυρίως από τις αγορές κεφαλαίου, υπολογίζεται να αυξηθούν μόνο ελαφρώς.
Τέλος στα νομίσματα, η αξία του δολαρίου αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά στο επόμενο εξάμηνο, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν προβλέπεται να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή.
Ειδική αναφορά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
Στην έρευνα του Ifo, υπήρξε μία σειρά από ερωτήματα αφιερωμένα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπου καταγράφηκε ιδιαίτερη υποστήριξη των αναλυτών σε εταιρίες αυτού του μεγέθους. Αυτό ήταν ιδιαιτέρως σαφές για τους Ευρωπαίους αναλυτές, καθώς στη Γηραιά Ήπειρο οι ΜΜΕ παρέχουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα, ενώ αποτελούν το 99% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Γι' αυτό λοιπόν δεν εντυπωσιάζει η προτροπή των αναλυτών ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να υποστηριχτούν οι ΜΜΕ έτσι ώστε να παραμείνουν ένας ουσιαστικός και υγιής τομέας «ζωτικής σημασίας για την οικονομία».
Οι Ευρωπαίοι αναλυτές πάντως δεν ξέχασαν να επισημάνουν ότι η μικρή προσφορά τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ, ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο, όχι μόνο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που είχαν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επηρέασαν συνολικά μία σειρά εθνικών οικονομιών, όπως είναι η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα.
Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Munich-based economic research institute Ifo