Text Size

«Πρόσωπο της Χρονιάς» ο Ν. Α. Βερνίκος

29-3-2019 Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης ανέδειξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον τ.Πρόεδρο και Μέλος του ΔΣ του ICC Ελλάς, Πρόεδρο του ομίλου “The Vernicos Maritime Group” και φιλάνθρωπο Νικόλαο Α. Βερνίκο.

 

 

 

Η βράβευσή του έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 70ης ετήσιας χοροεσπερίδας που παρατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 29 Μαρτίου 2019, στο εμβληματικό κτίριο IAC του Μανχάταν. Παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, καθώς επίσης και εκπρόσωποι πολλών άλλων ομογενειακών και επαγγελματικών φορέων.

Ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και εξήρε το ρόλο και την προσφορά της ομογένειας στην προώθηση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τιμώμενο, τον αποκάλεσε γνήσιο πατριώτη, ηγέτη της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο κ. Βερνίκος απολαμβάνει της εκτίμησης όλων μας για τις επιτυχημένες του προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την προώθηση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών».

Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με το μήνυμα* του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt και του Προέδρου του ICC Ελλάς Πέτρου Δούκα για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κόρης του Αλεξίας Βερνίκου, η οποία επεσήμανε: «Είμαι μία από τις 7 γυναίκες στη ζωή του Νίκου. Έχει μία σύζυγο, τρεις κόρες και τρεις εγγονές. Πάντα υποστηρίζει, πως είναι ο πιο ευτυχισμένος άντρας στον κόσμο, που είναι ο μόνος άντρας ανάμεσά μας. Είμαι απόψε εδώ για να μιλήσω για μια άλλη πλευρά του Νίκου Βερνίκου. Του Νίκου ως πατέρα, ως ανθρώπου και ως φιλάνθρωπου». Η δική μου εκδοχή της ιστορίας έχει ως εξής: «Ο Νίκος αγαπάει να φέρνει ανθρώπους κοντά. Φέρνει παλιούς και νέους φίλους από όλο τον Κόσμο μαζί. Όπου και αν πάμε, υπάρχει πάντα κάποιος που γνωρίζει. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την ευτυχία είναι αυτός ακριβώς, να είναι υγιής και περιτριγυρισμένος από φιλικά πρόσωπα και μέλη της οικογένειάς του».

Εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή των ομογενών και τα λόγια της ίδιας της κόρης του επεσήμανε: «Δε θα είχα στη ζωή μου τίποτα από όλα όσα ανέφερε στο λόγο της η Αλεξία, δίχως την υποστήριξη της συζύγου μου Βαρβάρα. Για αυτή τη σπουδαία τιμή θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο».

Ο ίδιος όπως επεσήμανε, γεννήθηκε όταν έληγε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, την ίδια περίοδο που μια χούφτα Ελλήνων εφοπλιστών ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το Επιμελητήριο. «Προέρχομαι από τη Σίφνο, από όπου ο προπάππους μου ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη το 1850 περίπου. Μεγαλώνοντας στη Σίφνο, όπου τα παιδιά δούλευαν ξυπόλυτα, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ο πατέρας μου, μου χάριζε καινούριες παντόφλες και πιτζάμες, λέγοντάς μου πως είναι δώρο από τον θείο μου τον Χάρι από την Αμερική. Ποτέ δεν γνώρισα τον γενναιόδωρο θείο μου, μέχρι τη στιγμή της ανέγερσης αγάλματος προς τιμήν του, στην Αθήνα – το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν. Οι Έλληνες τού χρωστάμε τόσα πολλά όπως οφείλουμε τόσα πολλά στην Αμερική και το Σχέδιο Μάρσαλ το οποίο στην κυριολεξία έσωσε την Ελλάδα. «Το Σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την Ελλάδα να ορθοποδήσει. Όσον αφορά την εμπορική ναυτιλία η παράδοση των 100 πλοίων Liberty με γενναιόδωρα επιτόκια δανεισμού σε ένδειξη αναγνώρισης των απωλειών κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταφέροντας αγαθά και πολεμοφόδια των συμμαχικών δυνάμεων αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου της εποχής μας».


Εκτενή αναφορά έκανε και στην οκταετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και εξέφρασε την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναφερόμενος στην Ελληνική Ναυτιλία επεσήμανε ότι οι Έλληνες κατέχουν τα 20% των παγκοσμίου στόλου, ότι τα ελληνόκτητα πλοία μεταφέρουν τα 18% των αγαθών παγκοσμίως και ότι τα 40% των ενεργειακών αγαθών της Κίνας διακομίζονται από τον εμπορικό στόλο της Ελλάδας.

 

 

* Μήνυμα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt:

Good evening.

Though I’m unable to join you all in person this evening, I’m delighted to be able to support this important event.  Now seventy years strong, the Hellenic-American Chamber of Commerce’s gala highlights the enduring relationship between Greece and the United States, and the critical role of the Chamber in promoting our economic and cultural ties.

The bonds between Greece and the United States, particularly among our shipping and maritime communities, are a critical foundation of our deep bilateral relationship, and deliver ongoing benefits to our people, businesses and governments.

As such, it is especially fitting that you are also honoring Nicolas Vernicos today for his support of our bilateral relationship and the shared prosperity of both Greece and the United States.  Among many other connections to the United States, Vernicos Tugs and Salvage is one of the exceptional Greek maritime service companies that  enables U.S. Navy and Maritime Sealift Command ships to safely and expeditiously conduct port visits throughout Greece.

I want to congratulate Nicolas and thank all of you for your commitment to our community and an ever stronger relationship going forward.  Chronia Polla!