ICC Commission on the Digital Economy
Στις 20 και 21 Απριλίου, 2016 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Επιτροπής του ICC για την Ψηφιακή Οικονομία (Commission on Digital Economy) στα κεντρικά γραφεία του ΙCC, στο Παρίσι.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε o εκπρόσωπος του ICC Ελλάς ο κ. Βασίλης Δ. Αβραμόπουλος, Managing Partner της avramopoulos& partners/Δικηγορική Εταιρεία.
Τα κυριότερα θέματα που παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν εκτενέστατα κατά την διήμερη αυτή συνάντηση, αφορούσαν:
- Ενημέρωση για την ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί για την διερεύνηση των προκλήσεων και ευκαιριών που δημιουργούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, την πιστοποίηση και την συνδεσιμότητα της προμηθευτικής αλυσίδας.
- Ανακύπτοντα θέματα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών (emerging technologies) και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συνεισφέρει το ICC. Στα πλαίσια αυτής της ενότητας συζητήθηκε εκτενώς και το σχέδιο κειμένου εργασίας του ICC για το Ιντερνετ των Πάντων (Internet Everything). Αυτό το κείμενο εργασίας σκοπεύει να βελτιώσει την αντίληψη για το πως λειτουργεί το Iντερνετ των Πάντων και να προσφέρει συστάσεις για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στην προετοιμασία τους για αυτό. Εξηγώντας τα υπάρχοντα αλλά και τα προκύπτοντα στοιχεία του Iντερνετ των Πάντων (MTM-machine to machine communication, Βιομηχανικό Ιντερνετ, Βιομηχανία 4.0, το Iντερνετ των Πραγμάτων (Internet Things-IOT) και το Οικοσύστημα εντός του οποίου λειτουργούν (cloud and big data analytics), το κείμενο αυτό αξιολογεί τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που τίθενται από την εφαρμογή τους και εξετάζει τα μοντέλα διακυβέρνησης και τις βιομηχανικές πρακτικές που αναδύονται για την υποστήριξη του Iντερνετ των Πάντων.
- Πρόταση για την ανάπτυξη ενός Οδηγού αρμόζουσας νομιμοποίησης της ταυτότητας των επιχειρήσεων, η οποία παρουσιάσθηκε από τα μέλη του ICC Ολλανδίας.
- Στη συνέχεια τα Μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για το Εγχειρίδιο Κυβερνοασφάλειας για Επιχειρήσεις, το οποίο έχει βασισθεί στις σχετικές κατευθυντήριες του OECD και για τις συνεχείς προσπάθειες ενημέρωσης και χρήσης αυτού.
- Τα πλαίσια Προστασίας Δεδομένων και της Ιδιωτικής Ζωής που διαμορφώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργούν σημαντικές συγκρούσεις στο εμπόριο για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η Επιτροπή, σε συνέχεια ανταλλαγής απόψεων επί αυτών των θεμάτων, έθεσε τις προτεραιότητες και τους τρόπους, βάσει των οποίων τα μέλη του ICC θα μπορούσαν συλλογικά να επηρεάσουν τις παγκόσμιες κατευθυντήριες και με την ευρεία τεχνογνωσία τους, να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις, στην δρομολόγηση αυτών των εξελίξεων. Σχετικά θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν, ήταν:
- Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ασπίδα Προστασίας για την Ιδιωτικότητα μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ (EU-US Privacy Shield).
- Οι τρέχουσες εξελίξεις και η ερμηνεία του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (Genera lData Protection Regulation) που θα έχει αυτόματη εφαρμογή σε όλα τα Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από της 25 Μαΐου, 2018.
Κεντρική ομιλήτρια σε αυτήν την πολύ σημαντική ενότητα, ήταν η κα Isabelle Falque-Pierrotin, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 26 και ομοίως Πρόεδρος της French National Commission onI nformatics and Liberty (CNIL).
- Πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του Ιντερνετ και των Τηλεπικοινωνιών: Τα Μέλη συζήτησαν εκτενώς την τελευταία έκδοση του σχεδίου Δήλωσης Πολιτικής της Επιτροπής για τον κανονιστικό εκσυγχρονισμό στην ψηφιακή οικονομία και κατέθεσαν σχόλια και παρατηρήσεις, ενώ συζήτησαν και για τον πλέον πρόσφορο τρόπο προώθησης και αξιοποίησης αυτού του εγγράφου.
- Στη συνέχεια, τα Μέλη επισκόπησαν το τοπίο που διαμορφώνεται κατά το τρέχον έτος, σε σχέση με την διακυβέρνηση του Ιντερνετ, συμπεριλαμβανομένων:
- Των Οργανισμών ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) και IANA (Internet Assigned Numbers Authority) και την μεταβατική φάση υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ,
- Το παγκόσμιο Internet Governance Forum (IGF) που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,
- Την 19η Σύνοδο της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Εθνών και της Ομάδας Eργασίας για την Ενισχυμένη Συνεργασία, κλπ.
- Ιντερνετ και Δικαιοδοσία. Το διασυνοριακό Ιντερνετ και ο διαδικτυακός (διαφημιστικός) χώρος (space) ευρίσκονται σε μία κατακερματισμένη και ανόμοια εικόνα δικαιοδοσιών. Όσο η συνδεσιμότητα και η διείσδυση του Ιντερνετ αυξάνεται, τόσο περισσότερο θα εμφανίζονται και οι συγκρούσεις των δικαιοδοσιών. Παραδοσιακά μοντέλα νομικής συνεργασίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιλύσουν τέτοιου είδους τάσεις δικαιοδοσίας, προσπαθώντας, από την μία πλευρά να διατηρήσουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Ιντερνετ και από την άλλη, με σεβασμό προς τις εθνικές νομοθεσίες.
Εκτενέστατη εισήγηση στο θέμα αυτό, έγινε από τον Κο Bertrand de La Chapelle, Διευθυντή του Internet & Jurisdiction Project και πρώην Διευθυντή του ICANN. Όπως ετόνισε, “προκειμένου να διατηρήσουμε τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Ιντερνετ, χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε συλλογικά, έναν μηχανισμό πρωτοποριακής συνεργασίας, ο οποίος θα είναι τόσο διακρατικός όσο και το ίδιο το Ιντερνετ”.
- Κλείνοντας, έγινε ενημέρωση για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει τον Οκτώβριο 2016 στο Νέο Δελχί, Ινδία.