Text Size

Η Τριήρης «Ολυμπιάς» έτοιμη για νέα ταξίδια

15

10/7/2012
Η παρουσίαση του προγράμματος της Τριήρους για το 2012-13, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Marine Club του Πειραιά, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Νίκος Α. Βερνίκος. Το πρόγραμμα της Τριήρους «Ολυμπιάς» περιλαμβάνει περιοδεία σε όλη την Αμερική για την προβολή της Ελλάδας και της ιστορίας της.

 

 

Η ιστορία της Τριήρους «Ολυμπιάς», εκτός από τις σημαντικές στιγμές στις οποίες συμμετείχε -όπως για παράδειγμα στη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2004- στο μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνεται από επισκευές. Το ευαίσθητο ξύλινο σκαρί που δημιουργήθηκε το 1987, αποδείχθηκε πολύ απαιτητικό, ξεπερνώντας τη φροντίδα που ήταν πρόθυμοι να του προσφέρουν όσοι το είχαν υπό την ευθύνη τους, κυρίως κατά τη διάρκεια πλόων. Έτσι, για να σταματήσουν οι φθορές και για να είναι χαμηλότερο το κόστος συντήρησης της, η Τριήρης «Ολυμπιάς» από το Νοέμβριου του 2005, έχει ανελκυθεί και βρίσκεται σε στεγασμένο χώρο στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού, στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου.
Επειδή όμως έναν τέτοιο θαυμαστό σκαρί δεν είναι δυνατόν να παραμένει αναξιοποίητο στην ξηρά, ενώ θα μπορούσε να προβάλλει την Ελλάδα και να συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις, η εταιρία International Advantage Corporation (IAC) ήρθε σε συμφωνία με το Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να χρησιμοποιήσει την Τριήρη φέτος και του χρόνου για αυτούς τους σκοπούς.
Στόχος είναι το σκάφος να συμμετάσχει αρχικά στα Σαλαμίνια 2012 και τον Οκτώβριο στις εκδηλώσεις για την 100στή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Ο προγραμματισμός αυτός καθιστά απαραίτητη την ταχύτατη ολοκλήρωση των επισκευών, αλλά και την περάτωσή τους χωρίς εκπτώσεις, καθώς η Τριήρης το 2013 θα κάνει περιοδείες σε όλη την Αμερική, προβάλλοντας την Ελλάδα και την Ιστορία της.
Έτσι, την Τρίτη 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, στο Marine Club του Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη, η παρουσίαση του προγράμματος της Τριήρους για το 2012-13, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την περάτωση των επισκευών, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τις 350.000 ευρώ.
15-2Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο κος Νίκος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος του International Chamber of Commerce με την ενεργό στήριξη του The Propeller Club, το οποίο ως βασικό στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων των πολιτών Ελλάδας και Αμερικής, μέσα από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Και φυσικά η περιοδεία της Τριήρους «Ολυμπιάς» στην Αμερική είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να επιτευχθούν αυτοί ακριβώς οι στόχοι.
Μετά την εισαγωγική ομιλία του κου Νίκου Α. Βερνίκου ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, τον λόγο πήρε ο κος Βασίλης Ντόβας από την IAC, ο οποίος ανέφερε ότι οι οικονομικοί πόροι για όλο το πρόγραμμα των ΗΠΑ για το έτος 2013 έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Όπως εξήγησε στη συνέχεια η κα Ζορζέτ Αληθινού, επίσης από την IAC, το πρόγραμμα επισκέψεων της Τριήρους στην Αμερική, συμπεριλαμβάνει προσεγγίσεις σε μεγάλα λιμάνια όπως τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, αλλά και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως την Ουάσιγκτον, το Γιορκτάουν και το Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Η κα Αληθινού τόνισε ότι το εγχείρημα αυτό είναι μοναδικό με προεκτάσεις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ιστορικές και επιστημονικές.
Άλλωστε, η βασική ιδέα για τη δημιουργία της Τριήρους τη δεκαετία του '80 ήταν η χρήση της στα πλαίσια της πειραματικής αρχαιολογίας και κατά τη διάρκεια των πρώτων πλόων της βελτιώθηκε κατά πολύ η κατανόηση των αρχαιολόγων για τις ικανότητες ελιγμών που είχαν οι τριήρεις, για την ταχύτητά τους, για την πολεμική τακτική του πλοίου, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού.
Παράλληλα, με τις επισκέψεις της Τριήρους στην Αμερική, θα δημιουργηθεί μια έκθεση 4D με θέμα την αρχαία Ναυπηγική και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος η οποία θα περιόδευσει σε μεγάλα μουσεία σε όλη την χώρα, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, θα εκδοθεί εκπαιδευτικό φυλλάδιο για να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης των ΗΠΑ, με θέμα την σπουδαιότητα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος και της Τριήρους για τον δυτικό πολιτισμό. Επιπροσθέτως, το καλοκαίρι του 2013, όταν η Τριήρης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας "300 The Battle of Artemisia".
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος της Τριήρους παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κος Γιάννης Τσάβαρης, ο οποίος μίλησε για τα Σαλαμίνια 2012, καθώς και για τον στόχο του Δήμου να γίνει η Σαλαμίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2020, χρονιά που συμπίπτει με τα 2500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Για το θέμα αυτό (την προώθηση δηλαδή των εορτασμών για την μεγάλη αυτή επέτειο), σημαντικότατη είναι και η συμβολή του Σωματείου Friends of Greece, πρόεδρος του οποίου είναι ο κύριος Νίκος Α. Βερνίκος. Σε αυτό αναφέρθηκε ο κος Guy Feaux de la Croix από την Γερμανική Πρεσβεία, ο οποίος ανέλυσε τις σχετικές ενέργειες του Σωματείου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο πλοίαρχος κος Λεωνίδας Τσιαντούλας εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, ο Υποναύαρχος κος Μιχάλης Λουκόπουλος εκπρόσωπος του αρχηγού Λιμενικού Σώματος, ο κος Paul Malik Σύμβουλος Οικονομιών Θεμάτων της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο κος Θεόδωρος Ρεντζεπερης Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) και πολλά μελή του Propeller Club, καθώς επίσης εφοπλιστές, και στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών.