Text Size

Εκδήλωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στο Μεξικό

110/2/2012
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στο Μεξικό, καθώς και η οικονομική άνθηση που παρουσιάζει αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής, ήταν τα δύο βασικά θέματα που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε στα γραφεία της η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas).

 

 

 

Αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ICC Hellas, κύριος Νίκος Α. Βερνίκος ο οποίος, αφού εξήγησε ότι βασική αποστολή του ICC είναι να ανοίγει νέους επιχειρηματικούς δρόμους συνεργασίας παγκοσμίως, καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, τον Πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα, κύριο Tarcisio Navarrete, καθώς και τον Oscar Camacho, Εμπορικό Ακόλουθο του ProMexico, του κρατικού οργανισμού που έχει αναλάβει την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων στην κεντροαμερικανική χώρα.
Η συζήτηση -μετά από προτροπή του προέδρου του ICC- ξεκίνησε γύρω από την λέξη «κρίση» την οποία ο κύριο Camacho προτίμησε να την προσεγγίσει με την έννοια της αναγέννησης και της επανεκκίνησης, εξηγώντας ότι και εκείνος, αλλά και πολλές γενιές Μεξικάνων έχουν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα σε οικονομική κρίση, μία κατάσταση, όμως, που δίνει πραγματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Πράγματι οι οικονομικές επιδόσεις του Μεξικό το 2011 εντυπωσιάζουν, καθώς η χώρα παρουσίασε αύξηση ΑΕΠ κατά 4%, δημιούργησε 800.000 νέες θέσεις εργασίας, εξήγαγε μέσα σε ένα χρόνο προϊόντα αξίας 350 δισ. δολαρίων και προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων, νούμερο κατά 22% αυξημένο από το 2010. Και όλα αυτά τη στιγμή που το χρέος του Μεξικό βρίσκεται μόλις στο 28% του ΑΕΠ του.
Όπως εξήγησε ο κύριος Camacho, το Μεξικό, λόγω της θέσεώς του -δηλαδή των συνόρων του με τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, της συμμετοχής του στη NAFTA, καθώς και των εμπορικών συμφωνιών που έχει υπογράψει με 44 χώρες- έχει τη δυνατότητα στο πολύ κοντινό μέλλον να αναρριχηθεί στην 5η θέση των αναπτυσσόμενων οικονομιών μετά τα γνωστά BRICs, καθώς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στη Λατινική Αμερική, αλλά και η χώρα με τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μεξικό αυτήν τη στιγμή είναι η 9η χώρα στην παραγωγή αυτοκινήτων και η 5η χώρα στις εξαγωγές αυτοκινήτων παγκοσμίως. Έχει καταφέρει να είναι κορυφαία οικονομία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο χώρο της αεροναυπηγικής, αλλά και κορυφαία παραγωγός της Λατινικής Αμερικής σε προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά πάνελς.
Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το Μεξικό είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Λατινικής Αμερικής, καθώς συνδυάζει ήλιο, θάλασσα και αρχαίο πολιτισμό, γι' αυτό αυτήν τη στιγμή το Μεξικό είναι η χώρα με τα περισσότερα SPA παγκοσμίως, ενώ αναπτύσσεται ραγδαία σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και γήπεδα Golf.
Όσον αφορά τις ευκαιρίες συνεργασίας του Μεξικό με Έλληνες επιχειρηματίες, ο κύριος Camacho τόνισε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν βασιζόμενες στην σημαντική ελληνική παροικία που βρίσκεται εγκατεστημένη στην χώρα και να επικεντρωθούν στους τομείς που αναπτύχθηκαν παραπάνω, στην Φαρμακευτική Βιομηχανία, στη Βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, στην Χαλυβουργία, καθώς επίσης και στις κατασκευές υποδομής, στη δημιουργία κτηρίων που προσφέρονται από το κράτος για κατοίκηση, αλλά και στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Άλλωστε, όπως εξήγησε, μία εταιρία μπορεί να δημιουργηθεί στο Μεξικό μόλις σε έξι ημέρες.
Μετά το τέλος της παρουσίασης του κυρίου Camacho ακολούθησε ζωηρότατος διάλογος με πολλούς επιχειρηματίες να ζητούν επιπλέον πληροφορίες για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται ανάμεσα στο Μεξικό και την Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία της Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) στην οδό Κάνιγγος 27, ή στο τηλέφωνο 210 3810879. 

5-2