Text Size

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του ICC Hellas

1-17/2/2012
Με τη διαβεβαίωση ότι οι Επιμελητηριακός Θεσμός θα συνεχίσει να υφίσταται αλώβητος στη χώρα μας, με τα Επιμελητήρια να συνεχίζουν να προσφέρουν τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες στα μέλη τους που καταβάλουν τις ετήσιες συνδρομές τους, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ICC Hellas) έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σήμερα στα γραφεία του Επιμελητηρίου, Κάννιγγος 27, και το φλουρί κέρδισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασσιμάτης, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν «σιδερένιος» για τη νέα χρονιά.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ICC Hellas κύριος Νίκος Α. Βερνίκος, είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, όλοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς μόνον έτσι θα καταφέρουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κύριος Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος αντικατέστησε τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όπως τόνισε, η διατήρηση της υποχρεωτικής εγγραφής των Επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια αποτελεί μία σοβαρότατη νίκη της επιχειρηματικότητας απέναντι στους πιστωτές μας, οι οποίοι αξίωναν εντονότατα την κατάργηση αυτής της ρύθμισης και μάλιστα την είχαν θέσει στο σκληρό πυρήνα των μέτρων που θα έπρεπε να λάβει η χώρα μας προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια που διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα.
Όμως, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των Επιμελητηρίων θα πρέπει τώρα να τα ωθήσει σε μία αυτοδέσμευση: να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζονται έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς στο μέλλον να τα αμφισβητήσει.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Κομνηνός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) το οποίο -όπως εξήγησε- εξελίσσεται πλέον σε έναν μοναδικό κόμβο ανεύρεσης πληροφοριών για τις εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ξεπερνούν τις 50.000. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι από το καλοκαίρι οποιοσδήποτε αναζητά κάποια ελληνική επιχείρηση θα μπορεί να επισκεφτεί το www.businessregistry.gr και με το ΑΦΜ της εταιρίας ή γράφοντας μέρος της επωνυμίας, θα βρίσκει όλα τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν.
2Στη συνέχεια το λόγω πήρε ο κύριος Κασσιμάτης, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία του ΓΕΜΗ είναι το μόνο πράγμα που μπορεί η χώρα μας να προβάλει ως κατόρθωμα στην Τρόικα, για το οποίο μάλιστα δεν δαπανήθηκε ούτε ένα κρατικό ευρώ. Το ίδιο συνέβη και για την υπηρεσία μίας στάσης ίδρυσης επιχειρήσεων, την οποία ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τα Επιμελητήρια, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι το έργο που αναλαμβάνουν. Μάλιστα, αποκάλυψε στους παρευρισκομένους ότι το προηγούμενο διάστημα είχε αλληλογραφία με τις κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν.Σαρκοζί, καθώς στις χώρες τους τα Επιμελητήρια παραμένουν ΝΠΔΔ αφού αναγνωρίζεται ο σημαντικός τους ρόλος που έχει ως στόχο την προσφορά υπηρεσιών, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις.
Στο θέμα της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος τόνισε ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις, τα προεδρεία όλων των Επιμελητηρίων της χώρας δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν καθόλου και να σχεδιάζουν από τώρα δράσεις που θα αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις στον επιμελητηριακό θεσμό.
Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας του κόμματος, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ η Βουλευτής Επικρατείας Έλενα Παναρίτη, η οποία αναφέρθηκε στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα μας, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε. Πάντως, σε ερώτηση του Προέδρου του ICC κύριος Βερνίκος αν θα συνεχίσει να πολιτεύεται εμφανίστηκε αναποφάσιστη λέγοντας «θα δω».