Δράσεις Επιτροπής Διαιτησίας
Έως σήμερα, οι σημαντικότερες δράσεις που έχει ήδη αναλάβει η Εκτελεστική Επιτροπή είναι η σύνταξη Newsletters με αντικείμενο διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις στο χώρο της διαιτησίας, η διοργάνωση της επίσκεψης Ελλήνων διαιτητών στα κεντρικά του ICC στο Παρίσι, η διοργάνωση ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ICC International Court of Arbitration, Αλέξανδρου Φεσσά, στο ICC Hellas και η διοργάνωση σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων (Webinars) με αντικείμενο επίκαιρα ζητήματα της Διεθνούς Διαιτησίας. Ανάμεσα στις επερχόμενες δράσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι η μετάφραση του Κανονισμού Διαιτησίας και ADR του ICC στα ελληνικά, η συνέχιση της σειράς Webinar με θέμα τη διεθνή διαιτησία, η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και pre-moot competitions στην Αθήνα.
Disputes Trends & Enforcement of Arbitral Awards - 26 Nov 2025
Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή πάνω από 70 ατόμων που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας του ICC Ελλάς με συν διοργανωτές το ICC Dispute Resolution Services, ICC Albania, ICC Serbia & ICC Turkiye.
Τα δύο πάνελ συζήτησαν τις τάσεις στις διαφορές στην ευρύτερη περιοχή (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών τομέων/τύπων συμβάσεων που οδηγούν σε διαφορές που υποβάλλονται σε διαιτησία, αλλά και των περιφερειακών προσεγγίσεων στη διαιτησία και των διαδικαστικών πτυχών της διαιτησίας του ICC), καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των διαιτητικών αποφάσεων στις 4 δικαιοδοσίες.
Όλοι οι εκπρόσωποι των Εθνικών Επιτροπών ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία αυτής της συνεργασίας και λάβαμε πολύ θετικά και ενθουσιώδη σχόλια. Υποσχέθηκαν να διοργανώσουν μια δεύτερη περιφερειακή εκδήλωση τον επόμενο χρόνο.




Key Developments and Practical Applications in Construction Projects and Arbitrations - 16 Jan 2025
ΤΑΧΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ICC - 18 Nov 24
The ICC Court behind the scenes - 20 Oct 2023
On the occasion of the Centenary of the ICC Court, the Arbitration Committee of ICC Hellas organizes an interactive event with the participation of several ICC Court members.
The event will offer a “behind the scenes” peek into the ICC Court, followed by a mock ICC Court session.
Speakers include the following members of the ICC Court:
Girgis Abd El-Shahid, Egypt
Sabrina Aïnouz, Algeria
Marcos Dracos, Cyprus
Milena Djordjevic, Serbia
Samantha Nataf, Israel
Georgios Panopoulos, Greece
Marily Paralika, Greece
&
Alexander Fessas, Secretary General, ICC International Court of Arbitration; Director, ICC Dispute Resolution Services
LOGISTICAL NOTES:
Venue:
NEW HOTEL
Filellinon 16 & Navarchou Nikodimou 1, Syntagma sq. Athens
Registration fees:
ICC Hellas Members: 40 euro
Non-Members: 60 euro
Νέος Νόμος Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας - 6 Apr 2023
Στις 6 Απριλίου 2023, έλαβε χώρα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το πρώτο συνέδριο για το 2023 της Επιτροπής Διαιτησίας του ICC Hellas, με θέμα: “Νέος Νόμος Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας: Επισκόπηση & καινοτομίες – Τι αλλάζει?”.
Eπρόκειτο για την πρώτη επισκόπηση ενώπιον νομικού κοινού και άλλων ενδιαφερομένων, του Νέου αυτού Ν. 5016/2023, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή το Φεβρουάριο του 2023 – νόμου που εισέφερε ριζικές αλλαγές και αναδιαμόρφωση του έως τώρα πλαισίου διεθνούς εμπορικής διαιτησίας.
Υπό το συντονισμό της Άννας Μαντάκου, πρώτος ο Αντώνης Τσαβδαρίδης εκ του πάνελ, εισήγαγε το κοινό στο Νέο Νόμο, τους στόχους και τις καινοτομίες που εισφέρει. Ακολούθησε ο Γιώργος Πανόπουλος αναλύοντας τις αλλαγές και την σύγχρονη νομολογία στο πλαίσιο της συμφωνίας διαιτησίας. Στη συνέχεια, η Λητώ Δοκοπούλου προέβη σε επισκόπηση των αλλαγών που αφορούσαν στην διαιτητική διαδικασία. Τέλος, η Αθηνά Παπαευστρατίου- Fouchard μίλησε για τα καινοφανή στοιχεία σε σχέση με τη διαιτητική απόφαση, την αναγνώριση και εκτέλεση αυτής. Χαρακτηριστικό του συνεδρίου, ήταν ο ζωντανός διάλογος μεταξύ του πάνελ και του κοινού που αναπτύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Το συνέδριο έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με χορηγούς επικοινωνίας τις Εκδόσεις Σάκκουλα και τη Νομική Βιβλιοθήκη.
Διαμεσολάβηση και Εναλλακτικές Μορφές Επίλυσης Διαφορών - 1 Dec 2022
Interactive event with guest speakers the President & Sec. General of the ICC Court of Arbitration - 19 Oct 2022
6ο Webinar Διαιτησίας - 10 Mar 2022
5o Webinar Διαιτησίας - 29 Jun 2021
4ο Webinar Διαιτησίας - 7 Apr 2021
3o Webinar Διαιτησίας - 8 Dec 2020
2o Webinar Διαιτησίας - 4 Nov 2020
1o Webinar Διαιτησίας - 17 Jun 2020
Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ICC Court of Arbitration - 18 Oct 2019
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Επιτροπής Διαιτησίας του ICC Ελλάς διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση με καλεσμένο τον Γενικό Γραμματέα του ICC Court of Arbitration, κ. Αλέξανδρο Φεσσά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 στα γραφεία του ICC Hellas.
Ο κ. Φεσσάς μίλησε για καλές και κακές πρακτικές κατά τη σύνταξη διαιτητικών ρητρών με αναφορά σε παραδείγματα από την εμπειρία της Γραμματείας του ICC Court of Arbitration.
2nd INTERNATIONAL ARBITRATION FORUM - 17 Oct 2019
Υπό την Αιγίδα του ICC Ελλάς θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2019 το 2ο Διεθνές Φόρουμ για την Διαιτησία στο ξεν. Hilton, Αθήνα.
Η αρχή της δίκαιης δίκης, η ανάγκη οριστικής επίλυσης της διαφοράς με δεσμευτική απόφαση, τα όρια του πεδίου εφαρμογής της διαιτησίας και ο δικαστικός έλεγχος των διαιτητικών αποφάσεων είναι τομείς στους οποίους η διεθνής εμπορική διαιτησία διασταυρώνεται με κρίσιμα δημόσια συμφέροντα.
Ημερίδα Διαιτησίας - 5 Mar 2019
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα Διαιτησίας του ICC Ελλάς με θέμα : «20 χρόνια από τον ν. 2735/1999 για τη διεθνή εμπορική διαιτησία: Παρόν και μέλλον του ελληνικού δικαίου διαιτησίας»
Συμμετείχαν περισσότεροι από 140 σύνεδροι και 22 ομιλητές.
Η Ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες, η πρώτη για την αποτίμηση-προοπτικές της διεθνούς διαιτησίας στην Ελλάδα και η δεύτερη για την ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού δικαίου διαιτησίας & του ν. 2735/1999.
Εκπαιδευτικό σεμινάριο Διαιτησίας του ICC - 13 Nov 2015
Εκπαιδευτικό σεμινάριο/εργαστήριο διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) διεξήχθη στην Αθήνα με την υποστήριξη του ICC Ελλάς & του Queen Mary University of London.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές σύμφωνα με του Κανόνες Διαιτησίας του ICC.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στην εναρκτήρια ομιλία ο Πρόεδρος του ΙCC Ελλάς, κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος.
