ICC-IFO: Μικρή ενίσχυση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος
20/2/2012
Βελτιώθηκε, έστω και λίγο, το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, μετά από δύο τρίμηνα συνεχούς υποχώρησης, αν και συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο που είχε σημειώσει.
Στην έρευνα του Ιανουαρίου συμμετείχαν 1.129 οικονομολόγοι από επιχειρήσεις και πανεπιστήμια σε 120 χώρες και ενώ οι απαντήσεις τους για την παρούσα κατάσταση οδήγησαν τον δείκτη στο 84,1, δηλαδή χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου 2011 που ήταν στο 86, κατεγράφη μία αισιόδοξη τάση στις προβλέψεις του εξαμήνου από το 71,9 που ήταν στο τέλος του περυσινού έτους, στο 80,7.
«Τα πρόσφατα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η κυκλική μείωση στην οποία έχει μπει η παγκόσμια οικονομία δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε ο Gernot Nerb, Διευθυντής Επιχειρηματικών Ερευνών του Ifo. «Όμως τα νούμερα επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η αρνητική πορεία που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι σύντομη, θα έχει μέτρια ένταση στις περισσότερες χώρες και τελικά δεν θα εξελιχθεί σε ύφεση».
Σκεπτικισμός στην Δυτική Ευρώπη
Το οικονομικό κλίμα στην Δυτική Ευρώπη έχει αλλάξει λίγο. Ενώ η παρούσα οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, οι προβλέψεις για το εξάμηνο εμφανίζονται βελτιωμένες, χωρίς όμως να εξαφανίσουν τελείως τον σκεπτικισμό.
«Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στην παρούσα φάση στην Ευρώπη, είναι η σκέψη ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ευρωζώνη και γενικότερο το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα δεν κινδυνεύει και καμία χώρα δεν θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα PIIGS» δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του ICC, Νίκος Α. Βερνίκος.
Επίσης στην έρευνα γίνεται σαφές -ιδίως όταν τα στοιχεία μελετώνται σε συνάρτηση με τα θετικά αποτελέσματα άλλων περιοχών και συγκεκριμένα της Αμερικής- ότι είναι πολύ λογικό να περιμένει κανείς βελτίωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Πως θα επηρεάσει μία πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης
Στην έρευνα έγινε ιδιαίτερη ανάλυση -μετά από ερώτηση που έθεσε το ICC- τί ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα, μία πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης και τα μέλη της να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών οικονομολόγων απάντησαν ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα πολύ μεγάλες ζημιές σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή για ένα έως τρία χρόνια.
Επιπροσθέτως, το 57% των ερωτηθέντων από την Ευρωζώνη, το 53% των ερωτηθέντων από την Δυτική Ευρώπη και το 47% των ερωτηθέντων από την Ανατολική Ευρώπη περιμένουν «πολύ σημαντικά προβλήματα» και μεσο-μακροπρόθεσμα, ενώ οι ερωτηθέντες από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου θεωρούν ότι στην ίδια περίοδο τα προβλήματα θα είναι μέτριας έντασης.
Σχεδόν όλοι πάντως θεωρούν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις και να μην επιτρέψουν την διάλυση της Ευρωζώνης.
Η Αμερική αντισταθμίζει την Ασία
Τα σημάδια από την Βόρειο Αμερική στην έρευνα του τριμήνου, δείχνουν ξεκάθαρη βελτίωση σε σχέση με το 2011, όπου τόσο η παρούσα οικονομική κατάσταση όσο και οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
«Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πιο αισιόδοξα από ότι ήταν πριν τρεις μήνες» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ICC Jean-Guy Carrier. «Για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας έδειξε εντυπωσιακή βελτίωση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατεβάζοντας τον δείκτη της ανεργίας του Ιανουαρίου του 2012 περίπου στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών».
Έτσι, η Αμερική καταφέρνει να ισοσκελίζει κάπως στον παγκόσμιο αντίκτυπο την εικόνα που παρουσιάζει η Ασία, η οποία εμφανίζει μία συγκράτηση επηρεασμένη κυρίως από τις απαισιόδοξες αναλύσεις που περίμεναν πολύ χειρότερα αποτελέσματα, κατεβάζοντας έτσι το δείκτη οικονομικού κλίματος κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Αναμένεται μείωση πληθωρισμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για τους πρώτους μήνες του 2012 έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το τέλος του 2011, πέφτοντας από το 4% στο 3,5%. Επιπροσθέτως, οι αναλυτές περιμένουν ότι βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά με πιο πιθανή τάση την ελαφρά μείωση μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Όσον αφορά τα νομίσματα, το γιέν ειδικά, παραμένει υπερεκτιμημένο, ενώ οι αναλυτές περιμένουν και την ισοτιμία του δολαρίου -υπολογισμένη σε παγκόσμιο μέσο όρο- να ανέβει λίγο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.