Text Size
  • Οι Έμποροι της Ειρήνης

    Το International Chamber of Commerce (ICC) είναι ο παγκόσμιος επιχειρηματικός οργανισμός, ένα αντιπροσωπευτικό σώμα που εκφράζει με κύρος τις επιχειρήσεις από όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, σε κάθε μέρος του κόσμου.

    Βασική αποστολή του ICC είναι η προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων. Βοηθάει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Το ICC έχει την πεποίθηση ότι το εμπόριο είναι μια ισχυρή δύναμη για την ειρήνη και την ευημερία, από την ίδρυσή του, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μικρή ομάδα των εμπνευσμένων επιχειρηματιών που ίδρυσαν το ICC αποκαλέστηκαν «oι έμποροι της ειρήνης".

    Read More
  • 1

Reichenbach14/12/2011
Την πρώτη συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, και μάλιστα με τους εκπροσώπους του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είχε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν.
Ο κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) κύριος Νίκος Α. Βερνίκος.

Στο δείπνο εργασίας, παρακάθισαν οι κύριοι (παρατίθενται αλφαβητικά):
• Δημήτρης Ασημακόπουλος Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
• Γιώργος Α. Βερνίκος Γ. Γ. Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
• Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης Γ.Γ. Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου
• Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος ΕΣΕΕ
• Δρ. Ιωάννης Κούστας Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
• Βασίλης Κούτσης Αντιπρόεδρος ICC Hellas
• Χάρης Κυριαζής Αντιπρόεδρος ΣΕΒ
• Ναούμ Μαρκόπουλος Μέλος ΔΣ ICC Hellas
• Κωνσταντίνος Μίχαλος Πρόεδρος ΕΒΕΑ
• Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α' Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
• Θεόδωρος Φέσσας Αντιπρόεδρος ΣΕΒ και ICC Hellas
Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης η Zωρζέττα Λάλη, υπεύθυνη της Ομάδας Δράσης στην Αθήνα και ο Joseph Lloveras, μέλος της Ομάδας Δράσης.

Η υποδοχή
Κατά την προσφώνηση του ο Πρόεδρος του ICC Hellas Νίκος Α. Βερνίκος ευχήθηκε στον κύριο Ράιχενμπαχ κάθε επιτυχία για τα καθήκοντά που έχει αναλάβει στη χώρα μας, προειδοποιώντας τον για τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει, όπως είναι η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, το μέγεθος του δημοσίου, αλλά και το πελατειακό κράτος που έχει πολύ βαθιές διασυνδέσεις με το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Για τον λόγο αυτό του ζήτησε να προωθήσει χωρίς καμία καθυστέρηση τις απαραίτητες αλλαγές που κρίνει η Ομάδα Δράσης, έτσι ώστε να εκμοντερνιστεί η ελληνική οικονομία μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη.
Όπως εξήγησε ο κύριος Βερνίκος, οι προτεραιότητες που θέτει η Ομάδα Δράσης, με κατεύθυνση την βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, το φοροεισπρακτικό σύστημα, την μείωση των δαπανών και την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι απολύτως σωστές, καθώς -όπως τόνισε- η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες πολιτικές λιτότητας, αλλά πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν το ΑΕΠ. Ο κύριος Βερνίκος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να μειώσει τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα διατήρησε το μέγεθος του Δημοσίου, το οποίο πληρώνει στην ουσία ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να έχουν εξαναγκαστεί στην δραστική μείωση των υπαλλήλων που απασχολούν, κατά περίπου 500.000 εργαζόμενους.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη, ο πρόεδρος του ICC Hellas τόνισε ότι η χώρα μας στην ουσία αποτέλεσε την δραματική εκδήλωση του πανευρωπαϊκού οικονομικού προβλήματος, που έχει τη ρίζα του στους κανόνες της δημιουργίας του ίδιου του κοινού νομίσματος. Για το λόγο αυτό, εξήγησε ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους λαούς μέσα από μία διαδικασία που δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα μέτρα λιτότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, την επαναφορά φαντασμάτων του παρελθόντος, την εμφάνιση εθνικιστικών τάσεων, ακραίων πολιτικών και ακραίων αντιδράσεων.

Η αντιφώνηση Ράιχενμπαχ
Στην αντιφώνησή του ο κύριος Ράιχενμπαχ, αφού παραδέχθηκε ότι η ανάληψη των καθηκόντων του στην Ομάδα Δράσης ήταν μία πρόκληση, παραδέχθηκε ότι όντως η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για την εμφάνιση μίας ασύμμετρης κρίσης όπως αυτή που περνάμε σήμερα και εξήγησε ότι οι χώρες της περιφέρειας (και κυρίως εκείνες του Ευρωπαϊκού Νότου) είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην κρίση, λόγω του υψηλού μοναδιαίου κόστους εργασίας, αλλά και των αντιπαραθέσεων που παρατηρούνται ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει στη συρρίκνωση του κόστους εργασίας που ήδη παρατηρείται, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της.
Επίσης ο κύριος Ράιχενμπαχ τόνισε ότι το PSI είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου οι τράπεζες να επικεντρωθούν στην ουσιαστική τους δράση που είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων, κάτι που όπως εξήγησε μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στους επόμενους μήνες. Μάλιστα αναγνώρισε ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία που στηρίζεται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τη φορολογία, ο κύριος Ράιχενμπαχ αποδέχθηκε πλήρως τις προτροπές που του έγιναν από το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων για την ανάγκη δημιουργίας ενός απλού, σταθερού και δίκαιου συστήματος και μάλιστα παρατήρησε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν παραβλέπουν την φοροδιαφυγή η οποία συνεχίζει να υφίσταται σχεδόν στο σύνολό της.

Οι προτάσεις των Επιχειρηματιών
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών οργανώσεων παρέδωσαν στον κύριο Ράιχενμπαχ υπομνήματα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους, ενώ σχεδόν όλοι αναμένεται να τον συναντήσουν και κατ' ιδίαν στα επόμενα ταξίδια του στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε στον κύριο Ράιχενμπαχ τον κίνδυνο στο αμέσως επόμενο διάστημα, 60.000 επιχειρήσεις να διακόψουν την λειτουργία τους, καθώς υπέστησαν μείωση κερδοφορίας μέσα στο 2011 κατά 60%, ενώ δεν βρίσκουν διέξοδο στις τράπεζες. Όπως εξήγησε, τα λιγοστά δάνεια που δίνονται (το 80% των αιτημάτων απορρίπτεται) έχουν επιτόκια μέχρι και 12%. Επίσης του τόνισε την ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες φτάνουν συνολικά στο 46,4% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνιστικές οικονομίες όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι 30%.
Στην βελτίωση του φορολογικού συστήματος και κυρίως στην μείωση των συντελεστών ΦΠΑ επικεντρώθηκε και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κύριος Δημήτρης Ασημακόπουλος. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο το 23% να γίνει 19% και το 13% να γίνει 9%, ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αφού όμως συνδυαστεί με μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης.
Ανάλογες ήταν και οι προτάσεις του κυρίου Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, ο οποίος τόνισε στον κύριο Ράιχενμπαχ ότι το εμπόριο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά το Δημόσιο, γι' αυτό και θα πρέπει να υποστηριχτεί προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Ο κύριος Ράιχενμπαχ άκουσε με μεγάλη προσοχή της προτάσεις και των υπολοίπων παρευρισκομένων, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη υποστήριξης του Τουρισμού, αναφέρθηκαν διεξοδικά στην διαφθορά, στις ατέρμονες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, στην αδυναμία του κράτους εδώ και ενάμιση χρόνο να καταργήσει τον ΚΒΣ που η ίδια αποφάσισε, ακόμα και στην έλλειψη κωδικοποίησης των νόμων. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυρίου Νίκου Α. Βερνίκου, ο οποίος εξήγησε ότι σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία υπάρχει πάντα ένα άρθρο που τροποποιεί κάποιο άλλο άρθρο ενός νόμου περασμένων δεκαετιών.