Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

  • Εκτύπωση

Από την Περιφέρεια στην Πρόοδο: Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2025, στις Σέρρες, η εκδήλωση με θέμα «Από την Περιφέρεια στην Πρόοδο: Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης», που διοργάνωσαν το ICC Hellas, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Hellas Women και το ICC Agri-Food Initiative Greece, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Σερρών.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου), συνεχίζοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τις δράσεις που αναδεικνύουν τη συμβολή της ελληνικής περιφέρειας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε τη δυναμική της τοπικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και των εξαγωγών, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ παραγωγών, επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων και ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αγροδιατροφικού τομέα, παρουσιάζοντας καλές πρακτικές και προτάσεις για ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης.

Χαιρετισμούς στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν:
ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Θανάσης Μαλλιαράς,
ο Πρόεδρος του ICC Hellas, κ. Πέτρος Δούκας,
ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος,
η Δήμαρχος Σερρών, κα. Βαρβάρα Μητλιάγκα, η εκπρόσωπος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και
Innovative Partner της εκδήλωσης κα Λήδα Παπατζίκα

Και η Κατερίνα Τσούρτσουλα, Μέλος Δ.Σ. του ICC Hellas, Επικεφαλής του τομέα ICC Agri-Food Initiative Greece και Επικεφαλής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Hellas Women

DSC08313

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους εκπρόσωποι της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των επιμελητηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον διάλογο για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Θανάση Μαλλιαρά, για τη στήριξή του και τη συμβολή του στη συνδιοργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους ομιλητές, συμμετέχοντες και φορείς που στήριξαν την πρωτοβουλία:, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Δήμο Σερρών, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδη, καθώς και όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας, με ιδιαίτερη μνεία στην ΕΡΤ για τη διαχρονική υποστήριξή της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα και τη γαστρονομία, με τη συμμετοχή της σεφ Ντίνας Νικολάου και της δημοσιογράφου Νικόλ Καζαντζίδου, που συνέδεσαν με μοναδικό τρόπο την παραγωγή με τη γεύση και την τοπική ταυτότητα.