Text Size

Στο Συνέδριο της Coface ο Ν.Βερνίκος

coface logo16/1/2012
Ως ομιλητής συμμετείχε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα (ICC Hellas) στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Coface για τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι κρατικές επενδύσεις, όπου το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας μαζικής ύφεσης στην διεθνή οικονομία εντός του 2012.

«Μία μαζική ύφεση μέσα στο 2012 θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, όμως τα χρέη που βαραίνουν έναν μεγάλο αριθμό κρατών θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές αρρυθμίες στο σύνολο της παγκόσμια οικονομίας».
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Coface που ήταν αφιερωμένο στους κινδύνους που παρουσιάζουν οι κρατικές επενδύσεις (Coface Country Risk Conference) και στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής ο κ. Νίκος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα (ICC Hellas).
Το ετήσιο Συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, έλαβε χώρα στο Carrousel du Louvre στο Παρίσι στις 16 Ιανουαρίου και σε αυτό συμμετείχαν 1500 σύνεδροι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αλλά και μέλη χρηματοοικονομικών οίκων. Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Francois Baroin, ενώ την εναρκτήρια ομιλία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria.
Κεντρικό θέμα στο Συνέδριο ήταν η συνεχιζόμενη διαφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ομολογιούχους της Ελλάδας για το PSI, το ύψος του «κουρέματος» που εξακολουθεί να συζητείται αν θα παραμείνει στο 50% και το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η χώρα μας.
Όπως τόνισε ο κύριος Νίκος Α Βερνίκος, μιλώντας σε ειδησεογραφικό δίκτυο «αν δεν αποδεχθούν το κούρεμα του 50%, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και έτσι θα χάσουν περισσότερο από 50%».
Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα εμφανίστηκαν πολλές απόψεις, καθώς όλοι θυμούνται την χρεοκοπία της Αργεντινής, τις καθυστερήσεις πληρωμών της Τουρκίας, καθώς και την αβεβαιότητα που βίωσαν πολλοί επενδυτές περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις που ετοίμαζε η Ινδία.
Οι σύνεδροι πάντως τόνισαν ότι καμία ήπειρος δεν θα πρέπει να ασκεί κριτική στην άλλη, καθώς καμία δεν έχει αναπτύξει τους απαραίτητους θεσμούς προκειμένου να ηγηθεί την παγκόσμια οικονομία.
Στο Συνέδριο έγινε σαφές από τους συμμετέχοντες ότι ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν σοβαρότατα μακροπρόθεσμα προβλήματα χρέους, μπορούν να τα αντιμετωπίζουν λόγω της ενοποιημένης τους χρηματοοικονομικής υποδομής. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι περιμένουν και από την Ευρώπη -τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά- να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να αποφύγει ακόμα και την πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

 

Η Coface που οργανώνει κάθε χρόνο το συγκεκριμένο Συνέδριο, είναι ηγέτης στην ασφάλιση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και βρίσκεται εγκαταστημένη σε 67 χώρες. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ένα πανόραμα αφιερωμένο στους χρηματοπιστωτικούς κρατικούς κινδύνους και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις αυτού του είδους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στο Συνέδριο.