Text Size

Σε χαμηλά επίπεδα τα στοιχεία για την πειρατεία το πρώτο τρίμηνο του 2014

Από τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), προκύπτει ότι η πειρατεία στις θάλασσες του κόσμου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά προειδοποιεί ότι η απειλή εξακολουθεί να είναι παρούσα .

 Η τελευταία έκθεση του IMB για την Πειρατεία , η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες , δείχνει 49 περιστατικά πειρατείας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 - το χαμηλότερο ποσοστό μετά το πρώτο τρίμηνο του 2007 , όταν είχαν καταγραφεί 41 περιστατικά .


Στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, έγινε απαγωγή δύο πλοίων, σε 37 πλοία επιβιβάστηκαν πειρατές, πέντε σκάφη απάντησαν με πυροβολισμούς και πέντε απόπειρες αναφέρθηκαν. Σαράντα έξι μέλη πληρώματος κρατήθηκαν ως όμηροι και δύο απήχθησαν από το σκάφος τους .

Στα ανοικτά της Σομαλίας , αναφέρθηκαν πέντε περιστατικά - ίδιος αριθμός με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το 2014, τρεις απόπειρες επιθέσεων καταγράφηκαν και δύο σκάφη απάντησαν με πυροβολισμούς. Ο κ. Pottengal Mukundan, Διευθυντήςτου IMB δήλωσε: « Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεων εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός, η απειλή για πειρατεία από Σομαλούς εξακολουθεί να είναι εμφανής.»

Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα ενός συμβάντος , τον Ιανουάριο του 2014, όταν ένα μεγάλου μεγέθους δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου δέχτηκε πυροβολισμούς περίπου 115 ν.μ. νότια του Salalah - Ομάν από ταχύπλοο που ξεκίνησε από άλλο σκάφος . Η επίθεση αποκρούστηκε και οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στη συνέχεια αναχαίτισαν και το άλλο πλοίο – ένα ινδικό πλοίο το οποίο είχε απαχθεί λίγες ημέρες προηγουμένως . Έντεκα μέλη – Ινδοί του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθεροι και πέντε ύποπτοι πειρατείας συνελήφθηκαν. Το περιστατικό αυτό καταδεικν
ύει τον ουσιαστικό ρόλο των διεθνών ναυτικών δυνάμεων για τον περιορισμό της απειλής της Σομαλικής πειρατείας και γιατί η παρουσία τους πρέπει να διατηρηθεί , παρά την πτώση των επιθέσεων.

Πλησίον της Δυτικής Αφρικής , καταγράφηκαν 12 αναφορές , συμπεριλαμβανομένων και της πειρατείας δύο σκαφών, το ένα με πλήρωμα 39 άτομα που κρατήθηκαν όμηροι και το άλλο με δύο μέλη του πληρώματος που απήχθησαν από το σκάφος τους. Στη Νιγηρία αναφέρθηκαν έξι περιστατικά μεταξύ των οποίων και η πειρατεία ενός πλοίου εφοδιασμού, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ανεπιτυχώς σε άλλες επιθέσεις.


Στην Αγκόλα για πρώτη φορά αναφέρθηκε πειρατεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, καταδεικνύοντας την αυξημένη εμβέλεια και ικανότητα των Νιγηριανών πειρατών εάν αφεθούν ανεξέλεγκτοι. Στο περιστατικό εμπλέκονται ένοπλο πειρατές που απήγαγαν φορτωμένο δεξαμενόπλοιο από αγκυροβόλιο στην Λουάντα , Αγκόλα. Οι πειρατές έκλεψαν μεγάλη ποσότητα πετρελαίου εσωτερικής καύσης φορτίου του βυτιοφόρου με τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο. Το πλοίο ήταν υπό τον έλεγχο των Νιγηριανών πειρατών για πάνω από μία εβδομάδα πριν ο ιδιοκτήτης ανακτήσει επαφή , στα ανοικτά της Νιγηρίας , περίπου 1.200 ν.μ. από το αρχικό αγκυροβόλιο. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η Ινδονησία επίσης κατατάσσεται ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό των επιθέσεων με 18 αναφορές, λιγότερες όμως σε σύγκριση με τις 25 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 . Οι πειρατές συνελήφθηκαν σε όλα τα περιστατικά . Αν και αυτά είναι κυρίως κλοπές σε χαμηλό επίπεδο από τα πλοία , επτά μέλη πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι , σε πέντε περιστατικά ενώ σε τέσσερα περιστατικά αναφέρθηκε ότι οι ληστές ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα .
Η έκθεση επικροτεί τις ενέργειες της Ναυτικής Αστυνομίας της Ινδονησίας, η οποία ξεκίνησε τακτικές περιπολίες στα αγκυροβόλια των υψηλό
τερου κινδύνου , σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών.

To
IMB προσφέρει τις πιο πρόσφατες εκθέσεις της πειρατείας δωρεάν. Για να ζητήσετε μία έκδοση της έκθεσης σε PDF μέσω e-mail , παρακαλώ επισκεφθείτε το  ICC CommercialCrimeServices

Οι τελευταίες επιθέσεις μπορούν επίσης να προβληθούν στο IMB Live Piracy Map