Text Size

Απονομή Ελληνικών Βραβείων Business for Peace

bfp

30/11/2012

Σε μία εκδήλωση υψηλότατης αισθητικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που χαρακτηρίστηκε από τη σεμνότητα της -κάτι που άρμοζε απολύτως στους πρωταγωνιστές της- η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) βράβευσε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου -παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας- τον μεγάλο Έλληνα ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου με το ύψιστο διεθνές βραβείο που απονέμεται σε επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει για το επιχειρηματικό τους ήθος: Το Business for Peace Award.

Πρόκειται για μία διάκριση η οποία απονέμεται από το ίδρυμα Business for Peace το οποίο εδρεύει στο Όσλο και κάθε χρόνο βραβεύει σε συνεργασία με το ICC, έναν επιχειρηματία επιλεγμένο από όλον τον κόσμο, για την προσφορά του στην κοινωνία. Πολύ συχνά τα Business for Peace Awards αναφέρονται και ως τα Νόμπελ της επιχειρηματικότητας και φέτος η χώρα μας εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία από τον Νικόλαο Παπαγεωργίου. Το ICC Ελλάς αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του προσφορά στο κοινωνικό σύνολο του απένειμε το ελληνικό βραβείο για το ηθικό επιχειρείν.

Την εκδήλωση παρουσίασε η εκλεκτή δημοσιογράφος – φιλόλογος, κα Βίκυ Φλέσσα.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του ICC, κύριος Νίκος Α. Βερνίκος αφού καλωσόρισε τον κύριο Κάρολο Παπούλια τόνισε: «Οι άνθρωποι όταν νοιώθουν καλά καταφέρνουν σπουδαία πράγματα. Οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα εδώ, βραβεύονται πρώτα απ’ όλα για αυτόν τον λόγο. Γιατί συμβάλουν στο να γίνεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας καλύτερη και γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ απαιτούνται προσωπικές πρωτοβουλίες, που θα μετουσιώνονται σε συλλογικό όραμα.» Και αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση της χώρας συμπλήρωσε: «Η γενικευμένη και πολυεπίπεδη κρίση που ζούμε σήμερα πιστεύω ότι είναι μόνο μία στιγμή στην μακραίωνη ιστορία της χώρας μας. Ένα παροδικό σύννεφο στον καταγάλανο ουρανό της θάλασσας μας. Έχουμε τις δυνατότητες ακόμη και αν αυτή τη στιγμή νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Για να πάμε εκεί που μας αξίζει. Από εμάς εξαρτάται.»

Η πρώτη βράβευση της βραδιάς ήταν εκείνη που παρέλαβε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντιπρόεδρος της Κομισιόν κυρία Viviane Reding, επ’ αφορμή της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Reding τόνισε ότι η πηγή του πλούτου της Ευρώπης είναι ο χώρο της και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή και εξήγησε ότι η ειρήνη είναι sine qua non για την ευτυχία των ανθρώπων, ενώ κάνοντας χρήση ενός κειμένου του Βίκτωρος Ουγκώ του 19ου αιώνα εξέφρασε το όνειρό της, που είναι η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, μίας ένωσης στην οποία δεν θα υπάρχουν εγωισμοί, αλλά ταυτόχρονα τα κράτη που την απαρτίζουν θα διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Η αγάπη της κυρίας Reding για την Ελλάδα είναι γνωστή, όπως και η ικανότητά της να εκφράζεται στη γλώσσα μας, δεν δυσκολεύτηκε λοιπόν να επαναλάβει την πρόταση που είπε πρόσφατα στα ελληνικά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων Όλι Ρεν: «Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Στη συνέχεια τον λόγω έλαβε ο Καθηγητής του ΕΜΠ κύριος Θεοδόσης Τάσιος, ο οποίος χαρακτήρισε ολόκληρη την εκδήλωση ως πράξη απόλυτης «ηθοπαιδείας».

Επ’ αφορμή του γεγονότος ότι όλοι οι τιμώμενοι και βραβευθέντες της εκδήλωσης ήταν άντρες, ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η ιδέα των διοργανωτών οι απονομές να γίνουν μόνο από γυναίκες που ξεχωρίζουν στον ελληνικό δημόσιο βίο.

Έτσι, την τιμητική διάκριση στην ελληνική επιτροπή αξιολόγησης των Business for Peace Awards η οποία επέλεξε ανάμεσα στους εννέα υποψηφίους τον Νικόλαο Παπαγεωργίου ως τον εκπρόσωπο της χώρας μας στην τελική φάση των βραβείων στο Όσλο, την απένειμε η δεσποινίς Ολγα Κούτσικα, η πρώτη των πρώτων των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων που πέρασε στη Νομική Αθηνών με βαθμό 19,9.

Την επιτροπή στελέχωσαν οι κύριοι:

 

  • Π. Αγνιάδης, Γεν. Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας
  • Α. Γκορτζής, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής
  • Α. Ζαρκάδα, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ι. Θανόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • Ν. Μαρκόπουλος, τ. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς, μέλος Δ.Σ. ICC Ελλάς
  • Δ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και
  • Δ. Σκιαδάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

ενώ συμμετείχε και ο εκλιπών Ν. Αναλυτής.


Κατόπιν έλαβαν τιμητική διάκριση οι οκτώ συνυποψήφιοι του κυρίου Παπαγεωργίου στη διεκδίκηση του Business for Peace Awards.

Πρώτος βραβεύτηκε ο κύριος Παύλος Ευμορφίδης ιδρυτής της εταιρίας Coco-Mat. Όπως εξήγησε ο ίδιος, τιμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ήρθε όπως δουλεύει: με τζιν και αθλητικά, όχι δήθεν. Έκανε πους-απς για να δείξει ότι εργάζεται βλέποντας το κόσμο από χαμηλά και αφιέρωσε το βραβείο στη κυρία Ευγενία Λιανού μία υπάλληλο με ειδικές ανάγκες που είναι ο άνθρωπος ορχήστρα της εταιρίας του. Παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από την κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη πρόεδρο της Actionaid Ελλάς.

Ο Ηρακλής Καλισθένης, Γουνέμπορος, Πρόεδρος της Ορεστιάς ΑΕ όταν βρέθηκε επί σκηνής τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία γι’ αυτό και εξήγησε ότι η περιοχή στην οποία εργάζεται χρειάζεται τη γούνα. Παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από την κυρία Χριστίνα Σακελαρίδη Πρόεδρο των Εξαγωγέων Ελλάδος.

Τον κύριο Ιωάννη Κούσιο Ζαχαροπλάστη από τη Βέροια βράβευσε η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ομώνυμης εταιρίας μπισκότων, ενώ στον κύριο Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο Πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. την τιμητική διάκριση παρέδωσε η κυρία Ελένη Κορωνάκη Διευθύνουσα Σύμβουλος της Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ. Τον κύριο Αναστάσιο Μπίλλη βράβευσε η κυρία Ντορέττα Αστέρη, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ στον κύριο Δημήτρη Πόρτολο -που αφιέρωσε τον έπαινο στους συνεργάτες που είχε στα 40 χρόνια της επαγγελματικής του πορείας- την τιμητική του πλακέτα παρέδωσε η Σκηνοθέτις κυρία Λυδία Καρρά. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν επί σκηνής βρέθηκε ο κύριος Ευστάθιος Τσαλίκης Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μαιευτηρίου Ρέα, για να παραλάβει τη διάκρισή του από τα χέρια της κυρίας Ζωής Κωσταρίδη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς «Συνεχίζω». Η κυρία Κωσταρίδη ήταν η πρώτη Ελληνίδα με μεταμοσχευμένη καρδιά, η οποία πριν από επτά χρόνια εμπιστεύτηκε το κύριο Τσαλίκη και γέννησε στο Μαιευτήριο Ρέα ένα υγιέστατο αγοράκι.

Στη συνέχεια, τιμήθηκε ο Οινοποιός κύριος Γιώργος Τσάνταλης, ο οποίος έλαβε την τιμητική του πλακέτα από την κυρία Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.


Μετά το πέρας των τιμητικών διακρίσεων στου επιχειρηματίες που συναγωνίστηκαν με τον κύριο Νικόλαο Παπαγεωργίου, ήρθε η ώρα της βράβευσης του μεγάλου ευεργέτη. Το βραβείο παρέλαβε ο πρωτότοκος γιός του κύριος Γιώργος Παπαγεωργίου, από τα χέρια της Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μαρίας Δαμανάκη η οποία λακωνικότατα τόνισε: «Τέτοιοι άνθρωποι μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι Είμαστε σπουδαία χώρα και θα τα καταφέρουμε.»

Επιστέγασμα της βραδιάς ήταν η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του ICC Ελλάς για την απονομή ειδικού βραβείου στον Επίτιμο Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κύριο Γιώργο Κασσιμάτη, την οποία τέλεσε ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση στην εκδήλωση, Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κύριος Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.