Text Size

Forum "A NEW HOPE FOR GREECE?"

8-9/2/18 Με την υποστήριξη του ICC Ελλάς το γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur (groupe Le Monde) και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διοργάνωσαν συνέδριο με θέμα "A NEW HOPE FOR GREECE?" στις 8-9 Φεβρουαρίου στο κέντρο πολιτισμού Σ. Νιάρχος.

 

 

 

Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλου, ο οποίος και με την ομιλία του παρουσίασε τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς κ. Ν. Α. Βερνίκος, ο κ. Δ. Παπαδημητρίου, Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος- Υφυπ. Εξωτερικών, Pierre Moscovici, Commissaire Européen aux Affaires économiques , η κα Viviane Reding, Députée Européenne, o κ. Γ. Καμίνης-Δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Χ. Στάϊκος-Πρόεδρος Enterprise Greece και οι κ.κ. M. Khoubbane-Γεν. Δ/ντης της L'Oréal Grèce, Τ. Ρουμελιώτης-Οικονομολόγος, Π. Παπανικόλας- CEO Vinci Concession, Enrico Letta- Président de l’Institut Jacques Delors κ.α.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, το ICC Ελλάς με οικοδεσπότη τον κ. Ν.Α. Βερνίκο παρέθεσε γεύμα στους ξένους καλεσμένους/ομιλητές.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς, κ. Νικόλαος Α, Βερνίκος,ανέφερε ότι υπάρχει κενό μεταξύ των αριθμών και της "πραγματικότητας που ζουν οι Έλληνες".

Ο Υπουργός Ανάπτυξης -λογικά και εύχομαι σωστά- στην ομιλία του έκανε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο υπάρχει χάσμα με την πραγματικότητα που το βιώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων και όσοι με φόβο  αισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στη ταχύτητα των εξελίξεων και στη ψηφιακή εποχή. Ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν την εικόνα για το μέλλον. Η επικείμενη ανάκαμψη δεν θ’ αγγίξει μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, που θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κρίση, ιδιαίτερα δε αυτές που δεν έχουν κεφάλαιο, λαμβανομένου υπόψη και του ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σαν «βρύση χωρίς νερό».

Όσοι διαθέτουν κεφάλαια και μπορούν να προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις θα γίνουν πλουσιότεροι, με τη βέβαιη πια ανάπτυξη της χώρας μας.

Για να υπάρξει ελπίδα για τους άλλους, στο μέλλον, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να επιδοτούνται οι φτωχοί από τους ισχυρούς και ν’ αναπτυχθούν και στην Ελλάδα, όπως γίνεται στη Γαλλία, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, όπως οι μικρο-χρηματοδοτήσεις. Η Πολιτεία έχει χρέος να βοηθήσει Οργανισμούς σαν την Action Finance Initiative (ΑΦΗ) στο έργο τους, ιδιαίτερα δε όταν η κυβέρνηση είναι αριστερή. Στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιοι Οργανισμοί στηρίζονται με κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία χρησιμοποιούνται, είτε για να ελαφρύνουν το κόστος στον τελικό δανειολήπτη, πχ με επιδοτήσεις επιτοκίων, είτε για τη χρηματοδότηση των εργασιών των ίδιων των Οργανισμών. Σε αντίθεση, στην Ελλάδα του σήμερα δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο για μικρο-πιστωτικούς Οργανισμούς και έτσι η ΑΦΗ ακόμα πρέπει να συνεργάζεται με τράπεζες για την εκταμίευση των δανείων.

Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί, αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους Έλληνες.